Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

ALKOHOLOVÝ VÝTAŽEK

Kdy vařit bylinkový čaj a kdy se rozhodnout raději pro tinkturu?

Alkohol je rozpouštědlo – v tinktuře se objeví látky rozpustné ve vodě i v alkoholu (v alkoholu se např. rozpouští alkaloidy). Tinktura je tedy účinnější.

Alkohol  umožní účinné látce, aby pronikla rychleji na potřebné místo (pozor u poškození jater nebo slinivky a u zánětlivých procesů).

Tinktura se nemusí připravovat vždy čerstvá (je po ruce, stačí jen nakapat).

Kvalita tinktury závisí na kvalitě použitého alkoholu. Ze starých pramenů i z energetického hlediska je nejvhodnější čistý obilní líh v co nejvyšší koncentraci. (Obilí je rostlina plná slunce, tinktura přebírá tuto energetickou kvalitu. Dnes se bohužel masivně vyrábí líh bramborový nebo řepný a ten má kvalitu podzemní, studené plodiny).

Slivovice nebo jiný alkohol z ovoce má též kvalitu slunce, ale charakteristické aroma a chuť mnohým není příjemná.

Nej….. je z hlediska energií brandy.

Tinkturu můžete vyrobit jak z čerstvých tak i ze sušených bylinek.

 

Výroba tinktury z čerstvých bylinek:

1 díl pokrájených bylin se zalije 2 díly lihu (alespoň 60-80%)

(Počítejte s tím, že čerstvé bylinky obsahují cca 50-70% vody, výsledná tinktura bude cca  45-65%).

Já upřednostňuji tinktury z čerstvých bylinek – neboť do výsledného koncentrátu přejdou látky jak rozpustné ve vodě, tak látky rozpustné v alkoholu.

Vše se nechá tři týdny luhovat (obsahem každý den protřepeme), po třech týdnech obsah přecedíme a uschováme v tmavé lahvičce. Výslednou tinkturu můžeme dle potřeby naředit na poloviční koncentraci čištěnou vodou z lékárny. Pokud tinktury vyrábíme pro sebe, můžeme ponechat vyšší koncentraci a užívat poloviční množství.

 

Výroba tinktur ze sušených bylin:

Při výrobě ze sušených bylin pamatujte na to, že voda že sušených bylinek byla odstraněna, proto budou více sát – a hlavně – vyluhují se pouze látky rozpustné v alkoholu!

1 díl rozdrolené či rozmixované byliny zalijeme 5 díly lihu (alespoň 60-80%).

Vše se nechá tři týdny luhovat (obsahem každý den protřepeme), po třech týdnech přecedíme a uschováme v tmavé lahvičce. Výslednou tinkturu můžeme dle potřeby naředit na poloviční koncentraci čištěnou vodou z lékárny.

Já používám trochu jiný postup. Sušené bylinky nejprve zaliji studenou převařenou vodou tak, aby byly pod hladinou, nechám je 30min nasáknout a pak vše zaliji dle návodu.

 

Bylinky, ani preparáty z nich, nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.

Novoroční triturace posvátného JMELÍ

10.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Koření v léčitelské praxi

23.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností Triturace KŘIŠŤÁLU

24.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola II. DIAGNOSTIKA

6-7.2.2021 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola I.

Zahájení 27-28.2.2021

Bližší info zde ....


TOPlist