Kdy vařit bylinkový čaj a kdy se rozhodnout raději pro tinkturu?
Alkohol je rozpouštědlo – v tinktuře se objeví látky rozpustné ve vodě i v alkoholu (v alkoholu se např. rozpouští alkaloidy). Tinktura je tedy účinnější.
Alkohol umožní účinné látce, aby pronikla rychleji na potřebné místo (pozor u poškození jater nebo slinivky a u zánětlivých procesů).
Tinktura se nemusí připravovat vždy čerstvá (je po ruce, stačí jen nakapat).
Kvalita tinktury závisí na kvalitě použitého alkoholu. Ze starých pramenů i z energetického hlediska je nejvhodnější čistý obilní líh v co nejvyšší koncentraci. (Obilí je rostlina plná slunce, tinktura přebírá tuto energetickou kvalitu. Dnes se bohužel masivně vyrábí líh bramborový nebo řepný a ten má kvalitu podzemní, studené plodiny).
Slivovice nebo jiný alkohol z ovoce má též kvalitu slunce, ale charakteristické aroma a chuť mnohým není příjemná.
Nej….. je z hlediska energií brandy.
Tinkturu můžete vyrobit jak z čerstvých tak i ze sušených bylinek.
Výroba tinktury z čerstvých bylinek:
1 díl pokrájených bylin se zalije 2 díly lihu (alespoň 60-80%)
(Počítejte s tím, že čerstvé bylinky obsahují cca 50-70% vody, výsledná tinktura bude cca 45-65%).
Já upřednostňuji tinktury z čerstvých bylinek – neboť do výsledného koncentrátu přejdou látky jak rozpustné ve vodě, tak látky rozpustné v alkoholu.
Vše se nechá tři týdny luhovat (obsahem každý den protřepeme), po třech týdnech obsah přecedíme a uschováme v tmavé lahvičce. Výslednou tinkturu můžeme dle potřeby naředit na poloviční koncentraci čištěnou vodou z lékárny. Pokud tinktury vyrábíme pro sebe, můžeme ponechat vyšší koncentraci a užívat poloviční množství.
Výroba tinktur ze sušených bylin:
Při výrobě ze sušených bylin pamatujte na to, že voda že sušených bylinek byla odstraněna, proto budou více sát – a hlavně – vyluhují se pouze látky rozpustné v alkoholu!
1 díl rozdrolené či rozmixované byliny zalijeme 5 díly lihu (alespoň 60-80%).
Vše se nechá tři týdny luhovat (obsahem každý den protřepeme), po třech týdnech přecedíme a uschováme v tmavé lahvičce. Výslednou tinkturu můžeme dle potřeby naředit na poloviční koncentraci čištěnou vodou z lékárny.
Já používám trochu jiný postup. Sušené bylinky nejprve zaliji studenou převařenou vodou tak, aby byly pod hladinou, nechám je 30min nasáknout a pak vše zaliji dle návodu.
Bylinky, ani preparáty z nich, nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.