Alkoholový výtažek

-Alkohol umožní rychleji účinné látce, aby pronikla na potřebné místo (pozor u poškození jater nebo slinivky a u zánětlivých procesů). Nemusí se připravovat vždy čerstvý (je po ruce, stačí jen nakapat). Některé účinné látky jsou rozpustné pouze v alkoholu (např. alkaloidy).

Kvalita tinktury závisí na kvalitě použitého alkoholu.

Ze starých pramenů i z energetického hlediska je nejvhodnější čistý obilní líh v co nejvyšší koncentraci. (Obilí je rostlina plná slunce, tinktura přebírá tuto energetickou kvalitu. Dnes se bohužel masivně vyrábí líh bramborový nebo řepný a ten má kvalitu podzemní, studené plodiny).

Slivovice nebo jiný alkohol z ovoce má též kvalitu slunce, ale charakteristické aroma a chuť mnohým není příjemná.

Nej….. je z hlediska energií brandy.

Tinktury se vyrábí z čerstvých nebo sušených bylinek.

Výroba tinktury z čerstvých bylinek:

1 díl pokrájených bylin se zalije 2 díly lihu (alespoň 60-80%)

(Počítejte s tím, že čerstvé bylinky obsahují cca 50-70% vody, výsledná tinktura bude cca  45-65%)

Já upřednostňuji tinktury z čerstvých bylinek – neboť do výsledného koncentrátu přejdou látky jak rozpustné ve vodě, tak látky rozpustné v alkoholu.

Vše se nechá tři týdny luhovat (obsahem každý den protřepeme), po třech týdnech přecedíme a uschováme v tmavé lahvičce. Výslednou tinkturu můžeme dle potřeby naředit na poloviční koncentraci čištěnou vodou z lékárny. Pokud tinktury vyrábíme pro sebe, můžeme nechat koncentrované a užívat poloviční množství (v literatuře se uvádí 1 díl rostliny zalít 5díly alkoholu).

Výroba tinktur ze sušených bylin:

Při výrobě ze sušených bylin pamatujte na to, že voda že sušených bylinek byla odstraněna, proto budou více sát – a hlavně – vyluhují se pouze látky rozpustné v alkoholu!

1 díl rozdrolené či rozmixované byliny zalijeme 5 díly lihu (alespoň 60-80%).

Vše se nechá tři týdny luhovat (obsahem každý den protřepeme), po třech týdnech přecedíme a uschováme v tmavé lahvičce. Výslednou tinkturu můžeme dle potřeby naředit na poloviční koncentraci čištěnou vodou z lékárny.

Já používám trochu jiný postup. Sušené bylinky nejprve zaliji studenou převařenou vodou tak, aby byly pod hladinou, nechám je 30min nasáknout a pak vše zaliji dle návodu.

Bylinky, ani preparáty z nich, nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist